A jó sales üzenet nyolc szóban is elfér

A mobiltelefonos push-üzenetek és a social mediában futtatott hirdetések korában menthetetlenül régimódi módszernek tűnik a telefonos értékesítés. Pedig meglepően hatékony tud lenni – már amennyiben jól végzi a dolgát az értékesítő és a megrendelő sem sumákolja el a rá eső feladatokat.

Telefonon, hideg megkeresésre összetett informatikai szolgáltatásokat eladni? Ugyan már! – legyintene a legtöbb ember, különösen a céges értékesítők. Németh Szilvia és a TimeTeam csapata azonban nem legyint, hanem megragadja a telefont, és hívni kezdi a potenciális érdeklődőket a megbízók nevében. „Volt ügyfelünk, amelyik két év alatt összesen négy érdeklődőt tudott felmutatni, annyira komplex szolgáltatásokat értékesített. Az együttműködés első hónapjában hét olyan leadet hoztunk neki, akikkel már le tudtak ülni tárgyalni”, említ egy sikertörténetet a közelmúltból a TimeTeam alapítója és vezetője.

Komfortosan a vonal mindkét végén

Németh Szilvia, TimeTeam [Forrás: Raffay Zsófia]

A sikert persze kemény munka előzi meg – mind a két fél részéről. A TimeTeam tekinthető a megbízó új értékesítési kollégájának, és mint ilyennek, először meg kell ismernie a céget, amely számára dolgozni fog, de az adott cégnek is meg kell tudnia fogalmazni az üzenetet, amit el akar adni leendő ügyfeleinek.

„Ez legyen rövid és lényegretörő. Az nem válasz, hogy teljeskörű vagy költséghatékony megoldást kínálok az ügyfeleimnek, mert ebből senki nem tudja meg, mivel is foglalkozik a cég. Maximum nyolc szóban fogalmazza meg, mi a tevékenysége, mégpedig úgy, hogy az egy hatéves gyerek és egy 70 éves nyugdíjas számára is világos legyen”, kezdi az alapok ismertetését Németh Szilvia.

Nem a sales munkájára hajtanak

Változó, hogy a megbízó sales csapata miként reagál arra, hogy telefonos értékesítési csapatot bíznak meg a leadek felkutatásával, mondja Németh Szilvia. Van, ahol nem szeretik a hozott leadeket, ezért mindenbe belekötnek – pedig csak azt kellene felismerni, hogy a telefonos értékesítők nem a céges sales munkáját akarják elvenni. „Párhuzamosan dolgozunk, az értékesítés más-más fázisában, de a cél közös, és ugyanazon cél felé toljuk a szekeret. Nem az az érdekes, hogy ki mekkorát hasít ki a tortából, hanem az, hogy minél több ügyfél kössön szerződést”, teszi hozzá.

Az „igazi” közös munka csak akkor kezdődik, amikor a TimeTeam csapata számára is világos, hogy mit kíván a megbízó, mit tekint potenciális leadnek. Először egy pilotprojekttel indítanak, amelynek során 300-500 új ügyfelet szólítanak meg. Ezt meg tudnák csinálni akár egyetlen délután alatt is, de ehelyett 3-4 hetet szánnak rá. Az első napokban 4-5 kolléga is foglalkozik ezekkel a hívásokkal, akik sűrűn megbeszélik egymás között a tapasztalatokat – mit kérdezett a hívott fél, hogyan reagált, és így tovább. Ezek alapján tovább finomítják a megkereséseket, majd a pár száz ügyfél után már pontosan fel tudják térképezni, hogy tudnak-e hozni értékes leadeket a megbízó számára.

Az első kapcsolatfelvétel mindig rendkívül fontos, különösen a „hideg” hívások esetén. „Biztosan mindenkinek volt olyan tapasztalata, hogy a telefonos értékesítő a bemutatkozás után percekig leállíthatatlanul beszél és beszél és beszél. Ez komoly hiba, úgy kell hívni az illetőt, hogy komfortosan érezze magát, ne az legyen a benyomása, hogy valamit le akarunk tolni a torkán. Fel kell kelteni az érdeklődését, ezért is fontos, hogy röviden és világosan össze tudjuk foglalni a lényeget, ahogy korábban említettem, akár nyolc szóban. Ha valakit nem érdekel, maximum egy percig tartjuk fel, de ha érdeklődést mutat, jöhet a hosszabb beszélgetés”, magyarázza a műhelytitkokat Németh Szilvia.

A leadeket fogadni kell

A sikeres együttműködésnek azonban az is feltétele, hogy a megbízó is megértse, mit várhat el – és mit nem! – a telefonos értékesítő csapattól, és a saját erőfeszítéseivel is hozzájáruljon a végső sikerhez. Az egyik legfontosabb szempont, hogy a telefonos értékesítő csapat szorosan be tudjon illeszkedni a megbízó folyamataiba, az információáramlásba, például választ kapjanak az esetleges kérdéseikre. Része ennek, hogy a csapat megkapja az értékesítéshez szükséges összes információt, de az is, hogy a megbízó értékesítői vegyék át és kövessék le a megkapott leadeket. „Az nem működik, hogy mi átadjuk az érdeklődőket, ők pedig hónapokkal később veszik fel velük a kapcsolatot. Ennek így nem lesz eredménye”, figyelmeztet a TimeTeam vezetője.

A megrendelőnek persze készen kell állnia a bejövő leadek fogadására és kezelésére. Nem véletlen, hogy az első 300-500 ügyfelet is hetek alatt keresik meg – így még kezelhető mennyiségű lead esik be a megbízóhoz. Ahogy Németh Szilvia fogalmaz, nem egy cégnél egy év alatt nem keresnek meg ennyi új ügyfelet, így nem is állnak készen ennek a mennyiségnek a feldolgozására.

Arra is fel kell készülni, hogy az első telefonbeszélgetés után mi lesz a következő lépés. Ez általában egy email a részletekkel; ennek elküldése után kerülhet sor egy második beszélgetésre, és mehet tovább a folyamat. Lényeges, hogy a megbízó átfogó kommunikációja összhangban legyen a telefonos értékesítés üzenetével – Németh Szilvia elrettentő példaként említi azt a céget, ahol elkezdték a telefonos kampányt, miközben még az a weboldal sem volt készen, ahol az érdeklődők utánanézhettek volna a részleteknek.

A bizalomra építenek

A telefonos értékesítés a sales funnel bármelyik szakaszában bevethető – mindig ott, ahol éppen hiányt szenved a megrendelő. Az egyik leggyakoribb feladat a már említett „hideg megkeresés”, amikor új érdeklődőket, leadeket kell generálni a megbízó számára. Nem olyanokat, akikből esetleg lehet valami, hanem olyanokat, akik határozottan érdeklődnek a termék vagy szolgáltatás iránt, és hajlandóak találkozni a megbízó értékesítőivel. Ugyanakkor át tudják venni akár a teljes értékesítést, vagyis a szerződéskötésig viszik a folyamatot, de vállal a TimeTeam értékesítés utáni ügyfélgondozást is. Van olyan megbízójuk, ahol egyáltalán nincs értékesítési munkatárs – ezt a feladatot teljes egészében átvették tőlük.

A cég specialitása és erőssége az informatikai szolgáltatások értékesítése. „Itt sokszor nem könnyű elmagyarázni, hogy mit is kínál a megrendelő, de mi talán ebben vagyunk a legjobbak. Segítettünk szoftverek, tanácsadási szolgáltatások, de akár ERP- vagy CRM-rendszerek eladásában is – mondja Németh Szilvia. – A mottónk az, hogy először nem a terméket kell eladnod, hanem bizalmat kell építened, és ha az megvan, akkor lehet továbblépni.

Több mint a call center szolgáltatás! Hogy működik a virtuális sales?

A hagyományos call center szolgáltatások sokszor csak olyan „konzerv-beszélgetéseket” kínálnak, amelyek nemhogy közelebb hoznák az érdeklődőket a vásárlás felé, hanem egyenesen elriasztják őket. Mi ehhez képest valami egészen mást és sokkal többet nyújtunk: a céged értékesítési folyamataiba zökkenőmentesen integrált virtuális értékesítést, amely hatékonyan támogatja üzleti céljaidat.

Mi újat hoz a virtuális sales a call center szolgáltatáshoz képest?

A nagy különbség már a szubjektív hozzáállásban is megmutatkozik. Munkatársaink mindegyikét egy-egy külön projekthez rendeljük hozzá, amelyet sajátjának tekint, és  a sikeréért mindent megtesz (hiszen sikerdíjas alapon dolgozik).

A megbízásért cserébe mi az értékesítési folyamatot minden egyes pontját erősíteni tudjuk. Piackutatási szolgáltatásunk nyomán a megrendelőnk olyan letisztult adatbázist, értékes listát kap, amely nem csak a puszta mennyiség, hanem a minőség szempontjából is kimagasló. Ezeket az érdeklődőket valóban érdemes megszólítani és csalitermékkel rávezetni a vásárlásra, mert a megkeresésük nem erőforrás-pazarlás.

Beszélgetéseink nyomán kialakul az ideális ügyfél „fantomképe”, ami akár a termékfejlesztésben vagy a cég szolgáltatásainak további finomításában, pozicionálásában is segít. Így a virtuális sales jóvoltából többé nem kell vaktában „lövöldözni”, hanem pontos lehet a célzás a piacra.

Más esetben a meglévő vagy a hideg adatbázisból kiindulva megtisztíthatjuk a listát a felesleges elemektől, amelyek között elsikkadhatnak a valódi lehetőségek. De képesek vagyunk arra is, hogy a partnerünk által megadott kritériumok alapján (például TEÁOR, bevétel és egyéb paraméterek szerint) adatbázist állítsuk össze, amelyből ki lehet indulni az értékesítési folyamatban, a későbbiekben tovább szűkítve a kört.

Ha pedig mindez megvan, a TimeTeam virtuális értékesítői megkeresik telefonon a leendő ügyfeleidet, és felkeltik az érdeklődést az adott termék vagy szolgáltatás iránt. Sőt, az ügyfelek igényeit tovább tudják pontosítani, illetve igényeket is tudnak generálni olyan esetben, ha ez szükséges, és még az utánkövetést is képesek biztosítani számodra. Kivételesen komplex szolgáltatási csomagról van szó tehát, amelyet érdemes beilleszteni a cég fegyvertárába, hogy az értékesítés úgy menjen, mint a karikacsapás. Ezért fordulj a TimeTeamhez, amely többet nyújt, mint amit az elavult call center szolgáltatások tudnak!

Lead generálás mesterfokon: biztosítjuk Neked az érdeklődőket!

A lead generálás alapszabálya, hogy előbb minél több érdeklődőt kell gyűjteni a termék vagy a szolgáltatás köré, hogy sikeres legyen az értékesítés. Ehhez úgy kell ismerned a célpiacot, mint a tenyeredet, és meg kell találnod azokat a díjmentes ajándékokat (csalitermékeket), amelyekkel ráállíthatod az érdeklődőket az eladás futószalagjára.

Hogyan segít a lead generálásban a TimeTeam?

Piackutatási szolgáltatásunk nem öncélú adatgyűjtés, hanem az érdeklődők biztosítása érdekében zajlik. A gondosan megtervezett, telefonos piackutatási akció után ugyanis egy olyan értékes címlista áll össze, amely lehetővé teszi, hogy célzottan keresd meg a rajta szereplő kontaktokat az ajánlatoddal. Ráadásul az ingyenes kipróbálási lehetőség vagy tudásanyag is sokkal precízebben alakítható ki abban az esetben, ha az érdeklődők igényei az előzetes beszélgetés nyomán már ismertek.

Ennek alapján az általad kínált megoldások oly módon finomíthatók, hogy még inkább megfeleljenek a leendő ügyfelek valós kívánalmainak. A kínálatnak ez az ügyfél problémáira történő szabása a piaci pozicionálás, amely nélkül az értékesítés bizonytalan kimenetelű szerencsejáték marad.

Ha a piackutatási szolgáltatásunk eredményeként már kialakult a „hideg adatbázisod” (amely értékes elemeket és veszett ügynek tekinthető kontaktokat is tartalmaz), akkor ebből kiindulva fel tudjuk keresni a potenciális érdeklődőket, és fel tudjuk kelteni az igényt pontosan a Te terméked vagy szolgáltatásod iránt. Ugyanez érvényes arra az esetre is, ha már rendelkezel egy adatbázissal, amelynek még nem értékesítettél: a „nyersanyagként”, kiindulópontként szolgáló lista a fizetőképes, valódi ügyfelek igazi kincsesbányájává tehető.

Telefonos értékesítőink munkájának értékes végterméke az, hogy leadeket, érdekődőket szállítanak Neked Google Spreadsheeten vagy MiniCRM-en keresztül. Fontos azonban, hogy ezek még nem mind „kvalifikált leadek”, akiket csupán egy-két lépés választ el a vásárlástól, hanem további munkát, kapcsolatfelvételt igényelnek, hogy továbbjöjjenek a rendelés leadása felé. Mindenképpen fontos azonban, hogy a hosszabb vagy rövidebb értékesítési folyamat így induljon el, a leadek generálásával. Sőt, valójában nincs is más reális kiindulópont, ahonnan az értékesítési ciklus beindítható. Ne hagyd hát, hogy a termékeid tovább heverjenek raktáron, vagy a szolgáltatói kapacitásod kihasználatlanul maradjon! Kérd Time Team lead generálási szolgáltatását!

Bemutatunk az ügyfelednek: piackutatás TimeTeam módra

Piackutatás nélkül a cég sötétben tapogatózik ügyfelek után. Ha nincs meg a konkrét üzleti cél elérése érdekében végzett adatgyűjtés és -elemzés, akkor aligha lehet a valós piaci igényekből kiindulni, holott ezek magas színvonalú kielégítésétől függ a vállalkozás sikere.

Hogyan segít a TimeTeam a piackutatásban?

Partnereink eredményes működéséhez csapatunk azáltal járul hozzá, hogy hatékony információramoltatással pontosan kialakítja az ideális ügyfél profilját, akinek gyerekjáték értékesíteni a kívánságainak megfelelő terméket vagy szolgáltatást. Hiszen ez a vásárló pontosan erre vágyik, amit a vállalkozás felkínál számára!

Ennek érdekében előbb konzultálunk a megrendelőnkkel, és alaposan megismerjük a cége erősségeit, amelyekre a versenytársaival szemben építeni tud. Csak ezután az előzetes interjú után látunk neki közösen a piackutatási irányok és célok meghatározásának, hogy az akciónk eredményes legyen.

A célokból kiindulva írjuk meg aztán a telefonos beszélgetés forgatókönyvét (scriptet), ami alapján a munkatársaink dolgozni fognak – de természetesen nem gépies monotonitással előadva a kulcsmondatokat, hanem a potenciális ügyfél iránti valós érdeklődéssel és törődéssel keltve életre a hívást segítő vázlatot. A kapott információk feldolgozása alapján készül el az ideális ügyfél „fantomképe”, aki éppen azt keresi, amit a partnerünk nyújtani tud neki, vagy akihez a cég kínálata könnyűszerrel hozzáigazítható.

Ezáltal olyan egyedi adatbázis állítható össze, ami a vállalat egyik legértékesebb erőforrása, valódi kincse lesz, mert a bevétel folyamatos biztosítása alapozható rá. Más esetben pedig a kapott eredmények alapján a már meglévő listát meg tudjuk tisztítani a felesleges elemektől, vagyis azoktól a kontaktoktól, akiket nem érdemes az ajánlattal megkeresni, és csak erőforrás-pazarlás lenne a nekik szentelt idő.

Az általunk nyújtott szolgáltatás célja az, hogy minél több érdeklődőt, potenciális ügyfelet (leadet) „szállítsunk” megbízónknak. Ha ez a megvalósult, akkor olyan testre szabott csali- és belépő termékekkel lehet megkeresni őket, amelyek elindítják az érdeklődőket az egyre nagyobb értékű vásárlások, sőt a prémium termékek és szolgáltatások felé. Ha tehát még nagyobb üzleti sikerre áhítozol, akkor alapozz stabil adatokra, és kérd a TimeTeam piackutatási szolgáltatását!

Nem egy sima call center! Miben más a TimeTeam?

Komplex telefonos szolgáltatást szeretnél igénybe venni, hogy támogasd a céged marketing- és értékesítési folyamatait? Ez esetben nem egy hagyományos call center segítségére, hanem olyan külső szolgáltatóra lesz szükséged, aki vállalkozásod céljaival teljes mértékben azonosulni tud, sőt, úgy működik, mintha a saját alkalmazottaidból álló csapat volna – azzal a jelentős különbséggel, hogy a ráfordításod jóval alacsonyabb!

Túl a call centeren… A TimeTeam külső telefonos értékesítői a Te embereid!

Munkatársaink akár a saját irodádban is ülhetnének, mert töviről-hegyire ismerik a projektet, és sajátjuknak tekintik a küldetést, hiszen sikerdíjas alapon dolgoznak. Nem Neked kell azonban motiválni a csapatot, se munkaeszközöket beszerezned, vagy járulékokat fizetned utána. Ezt mind megoldjuk mi a megbízásod alapján – méghozzá olyan színvonalon, hogy rendszeresen azt a visszajelzést kapjuk partnereinktől, hogy „olyanok vagyunk, mint a belső kollégák”.

Miben tudunk segíteni? Nem csupasz telefonálást, régimódi hideghívást adunk ügyfeleinknek, hanem integrált sales-szolgáltatást. Más szóval a telefonos tevékenységet beillesztjük a sales-folyamatba, rendszerben látva az eladási ciklust.

Ha kevés az ügyfeled, akkor új potenciális érdeklődőket szólítunk meg hívásainkkal úgy, hogy nagyobb adatbázist építhess. Ha nem ismered egészen pontosan, hogy kiknek is szeretnél eladni, és ezért javítható lenne a cégednél az értékesítés, akkor piackutatást végzünk, hogy pontosabban és célzottabban tudd megszólítani azokat, akiknek eladhatnál. Ha pedig már ezek alapján megvan a lista, amit az eladáshoz használni lehet, akkor nekivágunk az értékesítésnek, és egészen addig a pontig visszük a folyamatot, ahol az érdeklődő tényleges szerződésre átadható Neked.

Külső értékesítő munkatársként gondolhatsz tehát a TimeTeamre, amely nem „dobozbeszélgetést” kínál Neked, hanem testreszabott támogatást a profitod növeléséhez.. Nálunk nem csupán a hívások puszta mennyisége, hanem a partnerünk elégedettsége a cél, ami az elért eredményeken alapul. Mivel pilot (próba) szolgáltatást biztosítunk ügyfeleinknek, és folyamatosan tartjuk velük a kapcsolatot, a szóban forgó eredményeket már menetközben, lépésről lépésre is látni lehet, és nem csupán több ezer hívás után.

Ha több megrendelést, hatékony értékesítési támogatást szeretnél, akkor kérj ajánlatot a ne régi stílusú call centerben gondolkodj, hanem kért ajánlatot a TimeTeamtől!

Szervezd ki a telefonos értékesítést, és dőlj hátra!

Több megrendelést tudnál kiszolgálni, mint amennyi érkezik? Vagy jobban meg szeretnéd ismerni a célpiacodat, hogy pontosabban célozz ajánlataiddal a leendő ügyfelekre? Akkor a telefonos értékesítés nem hiányozhat a céged fegyvertárából!

De semmi szükség arra, hogy ezzel személyesen foglalkozz, és ehhez állandó munkatársakat toborozz. Itt a lehetőség, hogy kiszervezd a telefonálást egy profi cégnek, amely futószalagon fogja szállítani Neked a vásárlókat és a leadeket.

Milyen problémáidra kínál megoldást a TimeTeam telefonos értékesítési szolgáltatása?

  • Szélesebbre tárjuk az értékesítési tölcsér száját, mert „a több az több”. Így a nagy számok törvénye alapján az ügyfeleid száma nőni fog.
  • Új eszközt biztosítunk ahhoz, hogy stabilizáld az „egyszer fent, egyszer lent” eladási statisztikákat.
  • Részletesebb képet kapsz a célcsoportodról és annak igényeiről, hogy rögtön telibe találjanak az üzeneteid.
  • Kevesebb lesz az elveszett ügy: a meg nem rendelt termék vagy szolgáltatás.
  • Biztosítva lesz az utánkövetés, így minimalizálhatod az ügyfelek lemorzsolódását és az ügyfélvesztést, hűséges törzsközönséget alakítva ki a céged körül.
  • Gyorsabb válaszokat fogsz kapni több potenciális ügyféltől, mint eddig bármikor.
  • Végre megtisztíthatod adatbázisodat, és nem kell erőforrásokat pazarolnod olyan leadekre, amelyek már nem aktuálisak.

Precíz és megbízható, mint a svájci óra: így működik a TimeTeam

Csapatunk tagjaira külső értékesítő munkatársként tekinthetsz, azzal a hatalmas különbséggel, hogy nem kell őket állandó alkalmazottként szerződtetned ‒ Így a költségeid is kisebbek lesznek. Nem kell utánuk járulékokat fizetned, a motiválásukkal foglalkoznod, se munkaeszközöket beszerezned számukra.

Ennek ellenére az általunk „kölcsönadott” telefonos értékesítők igazi csapattagjaidként fogják képviselni a cégedet. Egy emberünkhöz mindig egy projekt tartozik, amit alaposan ismer, és a szívügyének tekint. Eleve a céged nevében mutatkozik be, a Te vállalkozásodat képviseli magas színvonalon. Minden olyan, mintha csak az irodádban lenne, csak éppen sokkal kedvezőbb bekerülési költségekkel. Sőt, mivel munkatársainkat teljesítményalapon díjazzuk, biztos lehetsz benne, hogy saját érdekükként tekintenek a céljaidra.

Három kulcsterület, ahol otthonosan mozgunk

Ismerd meg specialitásainkat, amelyeket az értékesítést hiányoló egyfős vállalkozásoktól a sales-re óriási hansúlyt fektető nagyvállalatokig zökkenőmentesen beépítünk a megbízónk folyamataiba!

1. Piackutatás

Meghatározzuk az ideális vásárlód profilját, hogy olyan üzeneteket és ajánlatokat dolgozz ki számára, amelyekre vásárlással reagál. Profilja alapján listát készítünk számodra: egy olyan személyes adatbázist, amely a megrendelések kincsesbányája lesz, vagy megtisztítjuk a már meglévő listádat a feleslegtől. Pontosan tudni fogod, hogy mit vár a piac, és így lekörözheted a sötétben tapogatózó konkurenciádat.

2. Leadgyűjtés

Érdeklődőket tudunk szállítani neked futószalagon, felkeltjük az igényt terméked vagy szolgáltatásod iránt. Ezeket a leadeket részletes kapcsolatfelvételi adataikkal adjuk át neked, azonnal használatba vehető lista formájában, amellyel belső értékesítőid azonnal elkezdhetik a munkát.

Nem kell többé találgatni, mert aprólékosabban ismerni fogod a problémáikat és a vágyaikat, így vonzóbb csalitermékeket (leadmágneseket) dolgozhatsz ki, és olyan emberekkel veheted fel a kapcsolatot, akikben már érdeklődést keltettünk a portékád iránt.

3. Virtuális értékesítés

Ha kéred, egészen addig a pontig visszük az értékesítési folyamatot, ahonnan az általunk felkeresett személy tényleges szerződéskötésre átadható. Vásárlói igényeket mérünk fel és generálunk, nyomon követjük az üzleti lehetőségeket, és utókövetéssel is biztosítjuk a vállalkozásod sikerét.

Kiszervezett telefonos értékesítés szenvedéllyel: ez a TimeTeam!

Ügyvezetőnk belülről ismeri a telefonos értékesítés minden szakmai fortélyát, mert maga is telefonos értékesítőként kezdte karrierjét még 1997-ben a Matávnál. Innen az értékesítési igazgatói pályára vezetett az útja, és az értékesítési csapatok összehangolásában és motiválásában is évtizedes szakmai tapasztalatot szerzett. Munkatársai sikerdíjas alapon dolgoznak majd neked, maximális elkötelezettséggel a kimagasló eredmények elérése iránt.

Ha több leadet, stabil ügyfeleket és nagyobb eladásokat szeretnél, a TimeTeam profi telefonos értékesítési csapata szállítani fogja a megoldást!